Blog > Komentarze do wpisu
Modro kapusta, rolada i kluski śląskie czyli obiad po śląsku
Modro kapusta



Tradycyjnie jest spożywana z roladą oraz kluskami śląskimi.




Składniki:

- 1 kg czerwonej kapusty
- 15 dag boczku wędzonego
- 1 średnia cebula
- sól
- cukier
- pieprz
- ocet do smaku

Sposób przyrządzania:

Kapustę poszatkować, ugotować w posolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć, a pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić razem z boczkiem. Kapustę odcedzić, dodać boczek z cebulą. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, octem i wymieszać.

Rolada

Składniki:

- kawałki mięsa wowłowego na rolady
- boczek
- cebula
- ogórki konserwowe
- musztarda
- sól, pieprz
- mąka i śmietana do zagęszczenia

Sposób przyrządzania:

Mięso rozbić tłuczkiem, przyprawić solą, pieprzem, każdy płat posmarować musztardą. Cebule, boczek i ogórki pokroić w kosteczkę i ułożyć na płatach mięsa.Każdy płat ściśle zawinąć w roladę i związać białą bawełnianą nicią.
Rozgrzac tłuszcz, kłaść rolady i mocno zrumienić. Dodac wody i gotować około 1 godziny. Gdy będą już miękkie usunąć nici. Sos zagęścić odrobiną śmietany i mąki.


Kluski śląskie

Składniki:
- ugotowane ziemniaki - 4 części
- mąka ziemniaczan - 1 część
- 1 jajo
- sól

Ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa. Włożyć do miski, wyrównać i nożem podzielić na 4 części, jedną część wyjąć. W miejsce to wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać wyjętą część ziemniaków i jajo. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Formować spłaszczone kulki o średnicy 2 cm z dołkiem. Kluski wrzucać do wrzącej posolonej wody i gotować 5-7 minut od wypłynięcia.






niedziela, 30 września 2007, rarytasek
Google
swiat-reklam.net