Blog > Komentarze do wpisu
Nalewka ze śliwek węgierek

Oprócz gotowania lubię też robić nalewki. Znajomi też lubią jak je robię, a wole dla nich bo po jednym kieluszku czasem ciężko się wstaje.



Składniki:

1 kg świeżych węgierek

10 dagsuszonych śliwek bez pestek

50 dag cukru

1/2 litra spirytusu

1/2 litra wódki


Sposób przyrządzania:

Świeże śliwki myjemy i nacinami, a następnie wsadzamy do słoja.

Nacinam bo nie mam cierpliwości, za pierwszym razem robłam w śliwkach małe dziurki.


Zasypujemy cukrem.


Słoik zakręcamy i odstawiamy w zacienione i ciepłe miejsce, od czasu do czasu potrząsając słojem do póki nie puści soku.

Może to potrwać nawet kilka tygodni.

Nastepnie odsączyć sok, dodać suszone śliwki i alkohol. Odstawic na 2-3 tygodni.

Po tym czasie starannie przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na 6 miesięcy w zaciemnione chłodne miejsce.
Nie trzymam się nigdy sztywno tych proporcji datego też za każdym razem       moje nalewki inaczej zmakują.                                                                  

                                                 
Za te kilka miesięcy wkleje tutaj zdjęcie gotowego produktu :).
Ktoś robi ze mną pyszną naleweczkę.


niedziela, 23 września 2007, rarytasek
Komentarze
2008/10/19 15:06:55
tak experymentuje, a zrobilem to w nastepujacy sposob: do 3l sloja nalozylem sliwek
odpeszczonych nastepnie zalalem spirytusem zakrecilem i wstawilem do ciemnego pomieszczenia; do kamionki wlozylem rowniez odpeszczone sliwki co warstwa przesypujac
je grubo cukrem jakies trzy tyg. temu; pod koniec grudnia chce zlac plyny z obu naczyn do jednego, asliwki rowniez do jednego /naczynie kamionkowe ma rynienke w ktora wlewa
sie wode i przykrywa pokrywa,inni w takich naczyniach kisza ogorki/po jakims z kolej
czasie z tych sliwek sok rowniez doleje do poprzedniego . ciekawy jestem opinji experta!

zpowazaniem ryszard serdecznie pozdrawiam
-
2009/09/22 22:33:00
chętnie dołączę:)
-
2011/11/18 10:58:51
czy do nalewki nie trzeba dodawac cukru?
Google
swiat-reklam.net